Sou a: Inici / Activitats / Arxiu / 2006 / rms / Conferència de Richard Stallman

Conferència de Richard Stallman


Sobre Richard Stallman

El 1984 Richard Stallman va iniciar el desenvolupament del sistema operatiu GNU (www.gnu.org).

GNU és Programari LLiure: tothom té la llibertat de copiar-lo, redistribuir-lo i modificar-lo ja sigui amb petits o grans canvis.

El sistema GNU/Linux, és a dir el sistema GNU amb el nucli Linux, s'utilitza en l'actualitat a millions d'ordinadors.

Stallman ha rebut l'ACM Grace Hopper Award, un premi/beca de la Fundació MacArthur, el Pioneer Award de l'Electronic Frontier Foundation i el Takeda Award for Social/Economic Betterment, així com diversos doctorats honoris causa.


Conferència: Programari Lliure en l'Ètica i en la Pràctica

Fundador del projecte GNU
Richard Stallman

Richard Stallman

Richard Stallman parlarà sobre el objectius i la filosofía del Moviment del Programari Lliure, i l'estat i la història del sistema operatiu GNU, el qual en combinació amb el kernel Linux gaudeix d'una gran acceptació.

La conferència s'impartirà al salò d'actes de l'IES Puig Castellar. L'entrada és lliure i hi ha prevista la traducció simultània al llenguatge dels signes. Richard Stallman oferirà la conferència en castellà.

Richard Stallman no ofereix aquesta conferència per als informàtics sinó per a totes aquelles persones interessades, especialment els docents de qualsevol nivell educatiu que vulguin conèixer i treballar amb el software lliure.


Programari Lliure

El terme Programari Lliure fa referència a la llibertat que acompanya el programari, no a qüestions econòmiques.

Amb el programari que no és lliure, el programari privatiu, generalment l'usuari paga per llicències d'ús en determinades condicions. No és possible utilitzar el programari amb qualsevol propòsit, ni tampoc estudiar com funciona ni adaptar-lo a necessitats específiques. D'aquesta forma s'encadena l'usuari al programari i s'entorpeix el desenvolupament tecnològic i social.

Per tal que un programari es consideri lliure, ha de complir quatre llibertats fonamentals:

Llibertats fonamentals:
  • La llibertat d'usar el programa, amb qualsevol propòsit (llibertat 0).
  • La llibertat d'estudiar com funciona el programa, i adaptar-lo a les necessitats pròpies (llibertat 1). L'accés al codi font n'és una condició prèvia.
  • La llibertat de distribuir-ne còpies, això permet poder ajudar al veí (llibertat 2).
  • La llibertat de millorar el programa i de fer públiques les millores, de forma que tota la comunitat se'n beneficïi. (llibertat 3). L'accés al codi font en torna a ser una condició prèvia.

A la web del projecte GNU es pot llegir una definició més detallada sobre què és el Programari Lliure.

Conferència de Richard Stallman

Data: 29 de Març del 2006, hora d'inici: 17:30H
Lloc: Sala d'actes de l'IES Puig Castellar
Entrada lliure
Per faciltar les tasques d'organització, preguem que confirmeu la vostra assistència mitjançant el correu electrónic iespuigcastellar@xtec.net
arxivat sota: